Overrompelende vormen: toppen en tailles
Door: Jelle
Blijf op de hoogte en volg Familie
02 Maart 2016 | Zuid-Afrika, Bloemfontein
Beste volgers, het is erg leuk om al jullie reacties op onze reisblog te lezen. Ik begreep dat sommigen naast de uitgebreide verhalen over bergen, beestjes en braais ook graag wat meer over de lokale bevolking zouden horen. Iets specifieker, over het vrouwelijk schoon van Zuid-Afrika. Welnu, ik zou liegen als ik beweerde tot nu toe enkel en uitsluitend oog voor the Big Five gehad te hebben, dus zal bij deze enkele observaties met u delen.
Het Afrikaanse schoonheidsideaal is de voluptueuze vrouw. Vrouwen met volle rondingen worden welhaast vereerd. Er lijkt haast geen maat te staan op hoe ver Het Achterwerk naar achteren mag steken. Ik heb me - bijvoorbeeld op het parkeerterrein bij de supermarkt - zelfs al enkele malen afgevraagd of er niet gebruik was gemaakt van een kussentje voor extra vulling, want dit kón toch niet? Een alternatief van de push-up BH, de 'billenbuste' ofzo. Verder hebben Afrikanen van nature kroeshaar, maar vind men het mooier dit te stylen, te vlechten of kort te knippen. Een hoofd vol kroeshaar lijkt not done. De leeftijd van Afrikaanse vrouwen is lastiger te schatten dan die van de man. Aan het gezicht zie je het niet makkelijk, vaak wel aan de uitdijende taille. Vinden wij ze mooi, de Zuid-Afrikaanse vrouwen? Jasper kan ik niet verleiden tot een concrete uitspraak, hij vindt het 'lastig te zeggen'. Wat betreft de directe omgang kan ik helaas weinig vertellen. Tot nu toe hebben we steeds op behoorlijk afgelegen plaatsen overnacht, en echt makkelijk benaderbaar is men op straat ook weer niet.
Die relatieve stugheid zou ook te maken kunnen hebben met een onder de oppervlakte nog steeds bestaande kloof tussen blank en zwart. Vandaag zijn we aangemeerd in Bloemfontein, waar ik van het meisje van de receptie hoor dat recent protesten hebben plaatsgevonden door zwarte studenten. Die groep studenten is het er niet mee eens dat sommige colleges worden gegeven in het Afrikaans en niet in het Engels. Zij beschouwen Afrikaans als de taal van de blanken. Een heikeler punt is hun standpunt dat studeren gratis gemaakt zou moeten worden. Het (blanke) meisje van de receptie vindt het een belachelijke eis, want studeren kost nou eenmaal geld dus daar dien je zelf aan bij te dragen. Waarmee ze volgens mij eraan voorbijgaat dat jongeren zonder geld in de familie op die manier nooit de kans zullen hebben hogerop te komen. Een situatie waarmee een stuk meer zwarten dan blanken nog altijd te maken hebben. Laatst is er een grote knokpartij geweest bij een voetbalwedstrijd en vervolgens is de universiteit 4 dagen gesloten tot de gemoederen weer wat bedaard waren. De apartheid bestaat officieus nog steeds...
Bloemfontein heeft weinig te bieden of wij hebben het niet kunnen ontdekken. We dineren in het food court van de Loch Logan Waterfront shopping mall. Voldoende keus aan restaurantjes, modern bouwwerk, maar niet bijster gezellig. Hoewel het een studentenstad is, kan ik ook niet achterhalen waar het dan wel te doen is (op dinsdag). De avond brengen we in ons guest house bij de WiFi door.
Gisteren bevonden we ons in het Golden Gate National Park. Nog steeds onderdeel van de Drakensbergen, een spectaculair landschap met zandstenen afzettingen die in de ochtendzon goudkleurig oplichten. Papa en ik maken een wandeling naar de top van een grote uitstekende rots. Zie de foto's. Verder nemen we een kijkje bij een Vulture's Restaurant waar zeldzame aasgieren zich te goed doen aan neergelegde karkassen.
Saillant detail ter afsluiting: het was vandaag in Bloemfontein 30 graden warmer dan in Nederland, 33 tegenover 3. Groeten vanaf de rand van het zwembad!
Jelle
02 Maart 2016 - 16:52
Renate:
Ha ha, je kletst je er lekker uit Jelle door de aandacht af te leiden! Jasper doet dan wel geen concrete uitspraak over de dames, maar jij toch ook niet? Erg geestig hoor.
De terechte studentenprotesten zijn hier ook doorgedrongen. Interessant te lezen hoe voor zo'n blanke receptioniste het meer over een andere sociale klasse lijkt te gaan dan over apartheid.
Wat een mooie foto's..
02 Maart 2016 - 18:30
Annet:
Hoi sysco, wat leuk dat jullie om de beurt en zo boeiend verslag doen. Super om te lezen hoe jullie genieten! -
02 Maart 2016 - 19:08
Franzi:
Dag Jelle , interessant hoe jij de Afrikaanse vrouw beschrijft. Ik zie het helemaal voor mij. Niet lopend maar dansend....
Wie is eigenlijk de fotograaf van die prachtige wildfoto's?
Groetjes franzi. -
04 Maart 2016 - 00:58
Eduard En Ingrid:
Prima verhaal Jelle, dank voor de prompte info; en wat een schitterend landschap.